Bæredygtigt byggeri

Bæredygtigt byggeri handler om at bygge gode, sunde boliger – og samtidig tage vidtgående hensyn til miljø og klima.

Det er sund fornuft at vælge byggematerialer, der kan indgå i naturens kredsløb. Materialer, som kan være del af en cirkulær økonomi, og samtidig kræver et minimum af energi til drift og vedligehold. På samme tid er det afgørende at skabe en bygning, som er sund og behagelig at bo i.

Når man bygger, skal man sammensætte materialerne på en måde, så risikoen for fugt minimeres. Samtidig skal man begrænse brug af materialer, der afgasser skadelige stoffer. Herved sikrer man et godt indeklima og sparer energi – både på etablering og i drift.

De CO2-venlige isoleringsmaterialer

Ler, strå, træ, isoleringsmaterialer baseret på træ, hør og papir er gode materialer at arbejde med i det bæredygtige byggeri. Herudover er gipsplader gode i forhold til indeklima, da de ikke har nogen afgasning af uønskede stoffer.

Man bruger ofte en del af den CO2-tunge beton til fundamentet. Men vil man begrænse brugen af de CO2-tunge materialer, kan man f.eks. lave et randfundament eller etablere skruefundamenter.

Fugt i boligen

Der vil altid være noget fugt til stede i en bygning – dels fra materialerne og fra udeklimaet. Samtidig producerer de mennesker, som bor i bygningen en del fugt. Et menneske afgiver cirka 2 liter fugt i døgnet. Herudover kommer den fugt, som opstår fra vores daglige gøremål, som vask og madlavning.

Bygger man en bolig, der er helt fugttæt, er man nødt til at sørge for at fjerne fugten via ventilation. I mange nyere bygninger bruger man derfor både materialer og penge på at etablere et mekanisk ventilationsanlæg. Det afhjælper bare ikke ventilationsproblemet, hvis der opstår utætheder i dampspærren – som der ofte gør. Så kan man alligevel få problemer med fugt og skimmel. Endvidere har ventilationsanlæggene også den svaghed, at de ofte er teknisk komplicerede og ikke altid bliver renset, når der er brug for det.

Et hus, der kan ånde

I et åndbart hus sammensættes materialerne, så deres evne til at optage og afgive fugt (også kaldet de hygroskopiske egenskaber) sikrer, at fugt kan bevæge sig gennem materialerne, uden at der ophobes fugt eller opstår problemer i konstruktionen. De samme materialer kan fungere som fugtbuffer. Det bidrager til et godt indeklima.

Diffusionsåben isolering

Når man vælger isoleringsmaterialer til et bæredygtigt byggeri, er det vigtigt at se på en række faktorer:

Er materialerne gode til at håndtere fugt?
- Indgår materialet i en cirkulær materialeøkonomi?
- Har materialet en fornuftig LCA (livscyklusprofil)?
- Er arbejdsmiljøet i orden?

Ved langt det meste isoleringsarbejde i Danmark anvendes mineraluld, som har bidraget til store energibesparelser i bygninger, men som ikke opfylder de bæredygtige egenskaber.

Der er gennem de senere år udviklet en række isoleringsprodukter, som ud fra en samlet vurdering er mere bæredygtige. Isoleringsprodukterne er velegnede til diffusionsåbne konstruktioner, fordi de er gode til at håndtere fugt. Papirisolering, træfiberisolering, isoleringsmåtter af hør og hamp er gode eksempler på velegnede moderne isoleringsmaterialer til vægge og tage.

”Hvis muligt vælger vi isoleringsmaterialer, der er ”upcyclet”. Dvs. de er produceret af genbrugsmaterialer eller restprodukter, frem for isolering produceret af nye materialer. Vi ser også på hele livscyklussen og prioriterer materialer med lavt ressourceforbrug og minimal miljøbelastning, og materialer som også ved nedrivning kan bruges igen og ikke havner i deponi. ” siger Lars Jørgensen fra  Ærlik / Energien Hus.

Isolerer man med cellulosebaserede materialer som; papir, hør, hamp, bomuld og træ, er der ingen grund til at indbygge en dampspærre. Fugten kan passere igennem hele ydervæggen uden at give problemer. På den måde får vi en isoleret klimaskærm, der kan håndtere fugt, og samtidig en konstruktion, der er diffusionsåben og overholder byggeregulativets tæthedsnormer. Tætheden sikres f.eks. med to lag gips, der ligger forskudt og hjørner forsegles med en tæt strimmel.

I vægge og tag er det afgørende at alle materialer er gode til at transportere fugt, således at fugt fra indeklimaet kan bevæge sig igennem materialerne. Som terrænisolering er det nogle andre egenskaber, der er vigtige. Her skal isoleringsmaterialet bl.a. være formstabilt, kapillarbrydende, ikke ændre sig ved ældning og have en bæreevne, der kan klare vægten af f.eks. et lergulv. Læs mere på www.bæredygtigtbyggeri.dk